Sample photo Sample photo Sample photo
leiekaai | wedstrijdontwerp
 
 
 
 
 
 
 
De Lieremanstraat is een straat met een nauwe breedte in deze zone en kent een kleine korrel van woningen. In eerste instantie kunnen we de straatbreedte hier verruimen en enige lucht en ruimte teruggeven door het terugplooien van het volume op de begane grond. De stoep verbreedt, het gebouw maakt een zachte hoek die verder omplooit richting een royale doorgang naar het binnengebied. Vanaf de kroonlijst bij de 2de bouwlaag volgt er een nieuwe sprong achteruit, weg van de Lieremanstraat. De kroonlijst is geaccentueerd en verbindt het gebouw langsheen de Leiekaai op hoogte met het andere bouwvolume dieper in de Lieremanstraat. Op straatniveau brengt deze sprong in combinatie met de kroonlijstlijn het gebouw op schaal van de rest van de straat. De hogere bouwlagen verdwijnen op de achtergrond.
 

Ons project valt uit elkaar in 2 bouwvolumes bijna haaks op elkaar: volume Leiekaai (met de appartementen) en volume Lieremanstraat (ééngezinswoningen) die een royale groene binnentuin omarmen. Tussen beide volumes, maken we een ruime opening in de straatwand. Hier bevindt zich de voetgangers-entree tot het binnengebied en tot de traphallen. Met uitzondering van enkele gelijkvloerse appartementen en de ééngezinswoningen, benaderen bewoners hun woning vanuit de tuin. Dat vinden we een fijne manier van thuiskomen. Tevens is op die manier de binnentuin verzekerd van passage, wat een levendigheid met zich meebrengt en ontmoeting mogelijk maakt.

De appartementen op de eerste bouwlaag hebben allen een terrasje. Ofwel aan de waterkant een smal balkon dat een prachtig ruim zicht biedt langs de groenblauwe as. Soms aan de tuinzijde: bovenop de luifel die het stoepje overdekt. Op het tweede niveau zijn de ramen tot op vloerniveau, zodat ’s zomers de leefruimte toch een buitengevoel kent.

 
 
 
 
 
 
 

credits

team : architect bert michels en m u r m u u r architecten 
 
 
 
 
 
 
 
< terug