Sample photo Sample photo Sample photo

knipoog | nieuwbouw van een buitenschoolse kinderopvang

De nieuwbouw Knipoog wordt tegenaan het ontmoetingscentrum ‘Rozenhof’ gebouwd en vlak naast de bibliotheek. 
Een nieuw pad, dat net achter de bestaande haag wordt aangelegd, vergroot de samenhang van de publieke ruimte. De drie opeenvolgende publieke gebouwen worden enerzijds aan elkaar geschakeld door dit pad, maar tevens van elkaargescheiden dankzij kleine tussenliggende groenzones. Dit laat toe dat het gebouw op zich staat, met haar eigen karakter, maar toch ook bijdraagt tot het geheel. Het pad mondt uit in een ontmoetingsplein dat de toegang van de bib en Knipoog bundelt. We willen de drie gebouwen harmonieus aan elkaar schakelen.  Zo wordt, net als de omliggende bebouwing, het volume laag gehouden en zoeken de zachthellende daken de hoogte van de buurvolumes op.

Een kinderopvang nodigt uit tot het gebruik van zachte, huiselijke materialen. Hout komt dan ook terug op allerlei niveaus van het gebouw: in het buitenschrijnwerk, de wandbekleding en het meubilair. Deze houten lambrisering, die we laag houden, op een vertrouwelijke maat voor kinderen, zorgt ervoor dat het gebouw binnenin als één groot meubel aanvoelt.

De functionele kern, met onderaan sanitair en berging, bovenaan technieken, priemt als een grote schouw boven het dak uit. Van hieruit vertrekt elk dakvlak naar een gevel. Het dak fungeert als hoed die alle gevels samenbrengt en binnenin elke ruimte een eigen karakter geeft.

In de gevel worden de houten ramen horizontaal afgelijnd op eenzelfde hoogte. Deze horizontale band, breekt de verticale stijlen en houdt ook de ramen op menselijke maat.
Op zitbankhoogte, boven de betonnen plint, loopt een tweede horzizontale band die op goed uitgekozen plaatsen, uitgedikt wordt tot een bankje.

Dit gebouw is niet enkel duurzaam in haar materiaalkeuze, het heldere grondplan zorgt ook voor efficiëntie van het materiaalgebruik. Het ritme van de verticale stijlen wordt bijvoorbeeld bepaald door de breedte van een plaat om zo materiaalverlies te vermijden. Verder worden de technieken centraal gebundel en blijven de dragende wanden beperkt om een vrij grondplan te garanderen. Tussen ‘stille’ en ‘luide’ ruimtes bevinden zich tussenzones die het geluid bufferen en grote akoestische ingrepen omzeilen.

Tenslotte vloeit het grondplan over in het bestaande ontmoetingscentrum ‘Rozenhof’ zodat deze zaal, bij een grote bezetting van Knipoog, zal functioneren als uitbreidingszone. Hierdoor willen we de vierkante meters van de nieuwbouw tot een minimum beperken.

credits

bouwjaar : 2019 - 
team : h110 architecten en ingenieurs: stabiliteit - HPEngineering : technieken
beelden : murmuur architecten

< terug