Sample photo Sample photo Sample photo

broeders van liefde | nieuwbouw kleuterschool

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De nieuwbouw ligt in een L-vorm langs de bestaande kleuter- en basisschool. Tussen de twee gebouwen ontstaat een levendige ‘straat’.  De straat wordt benut door beide gebouwen: ouders kunnen de kleuters hier afzetten en de oudere leerlingen bereiken via de straat ook hun (bestaande) schoolgebouw.

Omwille van de structurele eenvoud en akoestische scheiding plaatsen we de klassen en de refter/turnzaal in een apart volume, gescheiden door een overdekte buitenruimte. In de oksel van deze L-vorm komt de speelplaats, die uitwaaiert in een glooiend speelbos met landschappelijke speelelementen.

Binnenin komen de speelgangen tevens in de oksel van de L op hun breedste punt samen. Hier is een brede trap voorzien, die ook als tribunetrap kan dienst doen. De klassen zijn per twee gegroepeerd en kunnen zich naar de gang openen met grote schuiframen. Zo kan een klas alleen, samen met de gekoppelde klas en/of met de gang werken, naargelang de activiteit. We streven hierbij een zo duurzaam en efficiënt mogelijke binnenorganisatie na.

Het volume heeft zacht glooiende daken en de schouwen van de technische ruimtes worden mee benadrukt in de volumetrie. Op ooghoogte van de gebruikers krijgt de gevel een robuuste en duurzame metselwerk plint. Hierboven wordt overgegaan naar een grijs gelakte geprofileerde metaalplaat met donkerrode vensters.

 
 
 

credits

bouwjaar : 2020 - ...
team : murmuur architecten ism AiT architecten  -  BM Engineering : stabiliteit en technieken
fotografie : m u r m u u r architecten

 
< terug