samenwerking met illustratoren, "the making of"

'De Picturale' viert het werk van illustratoren met een bijzonder festival. Wat klein begon, is uitgegroeid tot een heus tweejaarlijks evenement, tot over de grenzen gekend. Elke editie kiest een professionele jury een winnaar in 3 categorieën van 'beginners' tot 'gevestigde waarden'. Het werk van de winnaar bij de 'gevestigde waarden' wordt het middelpunt van de solotentoonstelling bij de volgende editie. 

Murmuur verzorgt telkens de scenografie in nauw overleg met de illustrator. In intense gesprekken verkennen we samen de inspiratiebeelden en de droom- en leefwereld waarin de illustrator graag vertoeft en hoe die kan doorsijpelen in de tentoonstelling. De basisgedachte is om zoveel mogelijk met de materialen van vorige edities te werken. Zo is de scenografie circulair en blijft ze eenvoudig van opzet, alles wordt namelijk in mekaar getimmerd door vrijwilligers samen met de stadsdiensten. Dezelfde dennenhouten latjes, platen en bakstenen,... zijn intussen al in heel wat variaties opgevoerd.

Het festival wordt bezocht door kenners, liefhebbers, families,... maar ook door klassen van talrijke lagere scholen. Voor deze doelgroep zijn er spelletjes en activiteiten opgesteld rond de solo-tentoonstelling die hen onderdompelen en 'hands-on' in nauw contact brengen met de illustraties. Bij elke solo-tentoonstelling, hoort een muurschilderij door de gevierde illustrator op een blinde gevel in de stad. Intussen is er al een mooi parcours van gevels te bewandelen in Ronse.

 

picturale 2024
Gerda Dendooven

In het jubileumjaar 2024 is Picturale aan zijn 10de editie toe, met als illustrator Gerda Dendooven, laureaat van editie 2022, en als titel ‘Fameuze Families’. Gerda knipt haar bonte groep van figuren uit en brengt ze samen op papier. De tentoonstelling werd een collage van soorten ruimtelijkheid, allerlei media, open en gesloten, intiem en groots,...  gegroepeerd langs een rode loper, geflankeerd door vlaggen bedrukt met de tekeningen. Centraal staat de ruimte-vullende projectie van de uitgeknipte figuren waar bezoekers mee de selectie bepalen, verschuiven,... Kleine multiplex kamertjes op het pad, zoomen in op andere facetten. Zo is er een kamer waar je door een piepgaatje kan gluren naar de naaktportretten. Een andere kamer verbeeldt het atelier van de kunstenaar, ... De rode loper eindigt op een filmprojectie.

We zijn heel blij met de muurschildering van Gerda Dendooven op onze eigen binnenkoer in project 'Familia',  zichtbaar van in het kantoor van murmuur!

Zie de scenografie van deze editie hier.

 

picturale 2022
Pieter Van Eenoge

Voor editie 2022 hadden we de eer een scenografie te ontwerpen voor illustrator Pieter Van Eenoge (laureaat 2019).

Voor Pieter’s werk maakten we een blauw huis. Met bevreemding in het perspectief bouwden we een optische illusie die je beet nam van bij het binnenkomen. De juiste kadrage bepaalt hoe je kijkt. In het huis zit de schaal soms net wat ongemakkelijk voor grote mensen.

Zie de scenografie van deze editie hier.

 

picturale 2019
Alain Verster

In 2019 werden de tekeningen en muurschildering van Alain Verster (laureaat 2017) onthuld. Op 5 grote billboards toonden we zijn werk. Aan één zijde als affiche op grootformaat en aan de achterkanten: de studies, de details, de verdieping…. De interactieve hoeken voor de jonge bezoekers met werkplekken verscholen zich achter de affiches. Het team van ‘de picturale’ bedenkt de leukste en de mooiste spelletjes, doe-dingen, opdrachten,… in het teken van de gevierde illustrator voor kinderen op bezoek.

Zie de scenografie van deze editie hier.

 

picturale 2017
Sebastiaan Van Doninck

In 2017 werden de tekeningen van illustrator Sebastiaan Van Doninck (laureaat 2015), bekend van prentenboeken als ‘Geluk voor kinderen, ‘Magnus’, ‘Kat met hoofdletter K’,... Met beperkte middelen en recyclage van materialen uit eerdere edities, werd er door vrijwilligers getimmerd aan het archipel van Sebastiaan Van Doninck. De droomwereld van Sebastiaan was een landschap van eilanden met duingras en met paden in gebrand hout.

 

picturale 2015
Sabien Clement

Voor editie 2015 hadden we de eer een scenografie op maat te bedenken voor illustratrice Sabien Clement (laureaat 2013). Sabien heeft een heel gevarieerd oeuvre ontwikkeld in een geweldige fijne en uitgepuurde stijl.

Voor de scenografie bouwden we een centrale lichtgevende lantaarn waarin de illustraties voor kinderboeken werden geëtaleerd. De ranke-spijltjes-constructie doet denken aan de vogelkooitjes in het werk van Sabine, daar wilde zij de bezoekers graag in meenemen. Rond dit grote, transparante object ontwikkelt zich een verduisterde zone waar in lichtvlekken met behulp van spots en projectie al haar ander werk werd getoond. De muurschildering van Sabine werd onthuld op het prachtige huis Adelaide.

Zie de scenografie van deze editie hier.

 

picturale 2013
Kaatje Vermeire

In 2013 waren het de wondermooie, poëtische tekeningen van illustratrice Kaatje Vermeire (laureaat 2010), bekend van prentenboeken als ‘Mare en de dingen’, ‘Japie de Stapelaar’, De Vraag van Olifant’, ...

De tentoonstelling was opgebouwd vanuit een steigerhouten loopvlak met daarop een aantal kleine kamertjes, verschillend van architectuur geënt . De kamers waren open naar het dak toe, maar toch geborgen door een geplooide kroonlijst. Olijfzwart aan de buitenzijde, wit aan de binnenkant. Per kamer werden de tekeningen van één boek getoond, aangevuld met een filmpje in de donkere kamer.

Zie de scenografie van deze editie hier.

credits
Picturale vzw wordt ondersteund door stad Ronse, CC De Ververij en de bibliotheek van Ronse.

foto's : Picturale Ronse vzw  -  Tony Gielen  -  Petra Decouttere  -  Gregoir Nieuwenhuyse  -  Véronique Geldof  -  murmuur architecten

< terug