Sample photo Sample photo Sample photo

building upon building ‘rosary’  |  publicatie van een fictief ontwerp als een vervolg op een gebouw ‘Vaartweg’ van BIQ  architecten en bijhorende tekst in de jubileumeditie van Forum

gastredacteurs : marius grootveld & jantje engels

We vervolledigen de vierde zijde van het erf. Nu klieft een tuinmuur er brutaal een hap uit weg. De tuinmuur wordt gesloopt tot bankhoogte, het erf kan uitademen in een vorm die ook een overzijde heeft. De herwonnen driehoek wordt een wilde tuin vol bomen. In het gras bedden we kleine vierkante steentjes in, rijkelijk uitgestrooid volgens de inverse van het verhardingspatroon van het bestaande erf.

De nieuwe gebouwen worden aan het bestaande snoer geregen. Blokjes van dezelfde lengtemaat, als kraaltjes of bedeltjes bij mekaar gehouden door een lange dunne lijn. De kroonlijst onderaan de hellende daken die per blok een buitenruimte mee vasthaakt gaat over in de balkons op de eerste verdieping van de nieuwe volumes langsheen de laatste zijde van het erf en overbrugt de groene opening tussen beide. Deze lijn is meteen de contour van het erf.

Op het nieuwe gelijkvloers kunnen de bewoners samen eten, zich rond de buitenhaard scharen of feesten geven tussen de bomen. Op de verdieping wordt er gewoond. De gevels nemen het eenvoudige raamritme over. Een sokkel in dezelfde beige baksteen, een bovenbouw in glanzend zwarte Portugese tegels. De ramen op de verdieping worden versierd met vaste legplanken als eventueel nutteloze indelingen.

credits

fotografie : m u r m u u r architecten 

< terug