Sample photo Sample photo Sample photo
kalmthout | wedstrijdontwerp
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De grandeur van twee monumenten straalt reeds af op het nieuwe plein aan Kerkeneind: de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk en het oude gemeentehuis. Het nieuwe gemeentehuis positioneert zich delicaat tussen deze nobele buren. De nieuwbouwvleugel  omarmt het plein. Open gaanderijen onder een zacht hellend dak vormen de overgang tussen binnen en buiten. Dit is een plaats voor ontmoeting.

Het gebouw opent niet enkel de armen richting het nieuwe plein aan Kerkeneind. In de andere richting omhelst het een heel andere plek: een groene oase rond een constellatie van waardevolle bomen.

Het nieuwe gebouw is tweeledig: elk van beide vleugels bevat een eigen programma-luik. De noordelijke vleugel maakt de aansluiting met het oude gemeentehuis en zal tevens diens circulatie opnemen. Hier bevindt zich op het gelijkvloers de publieke hal, het aanspreekpunt van de gemeente voor zijn bewoners. De oostvleugel, huisvest op pleinniveau het dienstencentrum.

Op het gelijkvloers zijn de volumes van elkaar losgekoppeld. Deze opening wordt een perspectivische focus op het plein. Net in dit brandpunt, in deze ‘gap’, krijgt elke vleugel zijn eigen publiekstoegang. Eén deur richting frontoffice van de stadsdiensten en een andere deur richting dienstencentrum, tegenover elkaar gelegen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

credits

team : Robbrecht en Daem architecten en m u r m u u r architecten 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
< terug