Sample photo Sample photo Sample photo

standaertsite  |  herinrichten van terreinen van voormalige doe-het-zelf-zaak tot buurtpark en ontmoetingsruimte te ledeberg
door murmuur en Carton123 en AE-architecten

Het terrein van de voormalige doe-het-zelf-zaak ‘Standaert’ raakt overhoeks aan 2 straten van het dense centrum van Ledeberg. Behalve dit raakvlak, reikt de site diep in het binnengebied, ommuurd door tuinmuren en bijbouwen. Hier iets wegsnijden, maakt echt een opening in de stad, er ontstaat plots perspectief.

De voornaamste intentie van de ontwerpers was om het aandeel park zo groot mogelijk te houden en tevens impact uit te laten oefenen tot in de beide straten van dit dense stadsweefsel. Het aandeel bebouwing werd beperkt en rationeel ingezet.

Het ontwerpvoorstel behoudt in het centrum van de site de ‘mooiste’ loods met fijne vakwerkspanten en herstelt deze in ere. Het wordt een groot slank gebouw dat dwars op de as van het hele terrein staat. Deze loods zal het kloppend hart van de site vormen met 4 ateliers/polyvante ruimtes waar heel wat buurtactiviteiten zullen doorgaan. Een royale passage, open tot in de nok, verbindt beide zijden van het park.

Vanuit de loods zullen bezoekers een overzicht hebben over een groot deel van het park. De architectuur zoekt de mogelijkheden op van de grens tussen binnen en buiten. Banken tegenaan het schrijnwerk bieden ruimte tot ontmoeting onder de ruime dakoversteek. Een transparante sokkel versterkt het doorzicht.  Hij huisvest ondermeer ‘de herberg’, het caféetje opengehouden door de buurt. De ateliers op de bovenverdieping krijgen een meer introvert karakter.

Aanvullend biedt een grote, heldere luifel in de hoek van het terrein plaats aan de activiteiten die minder nood hebben aan verwarming zoals buurtfeesten, concerten, marktjes, etc. De luifel vormt de achtergrond van het park gekeken vanuit de Bertolfstraat. Het dovencentrum dat achter de gemene muur ligt, krijgt een eigen toegang tot het park in de hoek.

De luifel spant zich op tussen de gemene muren van de site, kolomloos, zodat het park er ongehinderd onderdoor loopt. De luifel is opgebouwd uit de gerecupereerde gelamelleerde spanten van de gesloopte loodsen. Eenzelfde principe bedachten we voor het herbruiken van de bestaande betonverharding door drainage-gaten te maken waar nodig, maar werd niet weerhouden door de stad.

Het park loopt tot aan de straten, brengt het groen tot op de rand van de stoep, doorbreekt even de gevelrijen. De toegangen worden vrijgehouden en de wachtgevels worden afgewerkt. Kunstwerken van Marc Nagtzaam sieren de wachtgevels als stalen lijntekeningen waartegen klimplanten mogen opgroeien.

In het park wisselen bomen, bessenstruiken en bloemenrijke grasvelden elkaar af, klimplanten sieren de vele tuinmuren die de site omringen. Hier en daar voorziet het ontwerp grotere bomen met zitplekken onder hun kruinen. Tussen loods en luifel ligt een zonnige binnentuin. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten in een groene oase. Zitplekken worden afgewisseld met plantenbedden. Door ‘eigen kweek’ te vermengen met bloeiende en geurende planten wordt dit een ‘lusttuin’ voor mens, flora en fauna.

credits

bouwjaar : 2015 - 2018
team : murmuur architecten en Carton123 architecten en AE-architecten  
landschap: atelier arne deruyter
stabiliteit en technieken: H110
opdrachtgever : sogent

fotografie : michiel de cleene
kunstwerken : marc nagtzaam
schetsen : AE-architecten

< terug