Sample photo Sample photo Sample photo

samsa | verbouwing van een oude textiel-fabriek

De oude textielfabriek wordt in het ontwerp van Volt architecten en architect Bert Michels opgedeeld in 6 gelijkwaardige volumes die binnenin elk op een eigen manier worden uitgewerkt. Om voldoende licht te krijgen in het grote gesloten volume, wordt centraal een uitsnijding gemaakt die als zuiderse binnenkoer fungeert. De eigenheid van het fabriekspand, met de sheddaken, de staalstructuur en de gesloten bakstenen muren blijft behouden. Het ontwerp maakt het mogelijk hier samen te leven in een gemeenschap met toch voldoende privacy voor elke wooneenheid.

Het buitenbeentje van deze woningen op de kop van het pand wordt door murmuur architecten ontworpen rond een ‘geheime’ groene tuin waar de binnenzijde van het huis zich naar openplooit. De ruimtes organiseren zich logisch rond de tuin volgens hun gewenste oriëntatie: leefruimte op het zuiden, slaapkamers op het noorden en koffiebank op het oosten.

Dit project heeft in 2011 de Belgische prijs voor architectuur in de categorie meergezinswoningen gewonnen.

credits

bouwjaar : 2004 - 2011
team : ism. Volt architecten ism. architect Bert Michels  -  stabitec : stabiliteit
fotografie : m u r m u u r architecten  -  filip dujardin

< terug