Sample photo Sample photo Sample photo

familia | herontwikkeling cinemacomplex
tot co-housing en -working

Dit voormalige cinemacomplex bevindt zich in het hart van Ronse, aan de voet van de St Hermes kerk. Het gebouw staat al enkele decennia leeg. De herontwikkeling kadert binnen het stadsvernieuwingsproject  voor ‘de Vrijheid’, waarbij deze bijzondere historische structuur weer zal gevisualiseerd worden met een autoluwe heraanleg van het openbaar domein, het versterken van de groenstructuren en het openleggen van de waterlopen. Het achterste deel van de familia-site, tussen de 2 beken, zal daarbij een groene stadsparking worden. Het voorste deel is onze projectzone en vormt de schakel tussen de oude binnenstad en de groene stadparking.

Verwijzend naar het verleden wordt de projectzone ontwikkeld als een dun gesloten bouwblok rond een centraal binnenplein. Via de voormalige cinematoegang zal men van aan de kerk onder de voorbouw het binnenplein kunnen bereiken, om dan met een tweede onderdoorgang en een brugje over de beek, centraal op de stadsparking toe te komen. Het groene binnenplein van 20x20m dat zo ontstaat zal naast een diagonale passage voor voetgangers ook met sporadisch ingezet kunnen worden voor buitencinema-avonden.

In de sokkel van het gebouw worden een aantal diensten voorzien zoals ateliers, kantoren,  een koffiebar,… met erboven een 10-tal appartementen van diverse typologieën variërend tussen de 80 en 140 m2. Met een loggia, daktuinen, inpandige en uitwendige terrassen, een gelijkvloerse tuin en groendaken wordt uitvoerig voorzien in stedelijke buitenruimte. Enkel het poortgebouw aan de straat kan behouden en gerestaureerd worden, de rest wordt nieuw gebouwd. Aan het binnenplein komt rondom rond een begroeide luifel, op 4m hoogte, om oud en nieuw tot een geheel aan elkaar te rijgen.

credits

bouwjaar : 2015 - ...
team : ism. bert michels - architect
 

< terug