Sample photo Sample photo Sample photo

dageraad | verbouwing van een huisartsenpraktijk

Een aanvankelijk volgebouwd kavel aan de Dageraadplaats in Antwerpen wordt verbouwd tot een artsenpraktijk. Omwille vande beperkte oppervlakte in de densbebouwde stadsbuurt is er gekozen voor een stapeling van de consultatieruimtes. Op vraag van de stad wordt het kavel voor 20% ontpit. Een welkom stukje tuin, dat royaal licht en zicht biedt in de privéruimtes van de artsen, start als smalle groenstrook aan de achtergevel en waaiert uit toteen kleine stadstuin, een groene rustplek voor drukke, warme dagen.

De trap en de trappenkoker in de hoek van de voorbouw zijn de spil van het gebouw, de trap wentelt zich tot iedere verdieping en maakt via binnenramen doorzichten en contact mogelijk tussen de inkom, het onthaal en de wachtruimtes verspreid over de gelijkvloerse en eerste verdieping. De artsen wensen een praktijk die huiselijk en warm aanvoelt en tegelijk een frisse uitstraling behoudt.
De praktijk zet in op een team dat multidisciplinair werkt, en laat zich weerspiegelen in de organisatie van het gebouw: de backoffice kan bij nood een spoedkabinet worden, er is ruimte voor bloedafname & therapie en de privé-ruimtes van de artsen kunnen polyvalent ingezet worden voor opleidingen en lezingen. De consultatieruimtes zijn praktisch ingericht en te gebruiken voor meerdere doeleinden.

credits

bouwjaar : 2017-2020
team : ism. architect an vanderhoydonck - ingenieursbureau jan van aelst : stabiliteit
fotografie : olmo peeters

< terug