Sample photo Sample photo Sample photo

kbo land van gavere | verbouwing en uitbreiding van een school en ontwerp van een nieuw speelplein

De opdracht werd noodzakelijkerwijs opgedeeld in 4 bouwfases met telkens zeer kleine
De opdracht werd noodzakelijkerwijs opgedeeld in 4 bouwfases met telkens zeer kleine budgetten, waarvan de eerste fase reeds werd uitgevoerd: de heraanleg van de speelplaats. In een tweede fase volgt de verbouwing van inkom, secretariaat, directieruimte en zorgklas.In deze fase wordt ook de circulatie aangepakt in de knoop waar alles functies bij mekaar komen.

In de derde en vierde fase worden drie extra klassen bijgebouwd. Gezien er geen vrije bouwruimte meer voorhanden is, worden de extra klassen en een buitenklas voorzien bovenop een bestaande polyvalente ruimte. De nieuwe klassen zitten in de oksel van een aantal samenkomende bouwvolumes en takken aan op de vernieuwde circulatiewegen.

De lege, volledig verharde speelkoer werd heraangelegd rond een centraal verhoogd eiland omzoomd met baksteenmuurtjes.  Hierdoor ontstaat een natuurlijke barrière tussen de zone voor ruwer spel van de oudere kinderen met een speelveld, tribune en fietsparcours, en een deel voor rustiger spel, zoals hinkelpad, zandbak en plantbakken in hetzelfde metselwerk. De bestaande gesloten muur naar de straat wordt opengemaakt. Een kleurrijke houten poort geeft de school een gezicht naar de straat toe en maakt de levendigheid van de speelruimte zichtbaar naar de omgeving.

credits

bouwjaar : 2010-2014
team : ism. architect bert michels  -  aide : stabiliteit
fotografie : m u r m u u r architecten

< terug